Haitallinen Espanjansiruetana

Pientareelta jalkakäytävälle kömpivät tappajaetanat

Espanjansiruetana, eli tappajaetana, on haitallinen vieraslaji, joka tuhoaa puutarhakasveja ja levittää pöpöjä. Espanjansiruetanoita on voinut havaita ainakin parin viime vuoden ajan Ollaksentien jalkakäytävällä ja ojan pientareella. Paikka on koulun lähellä olevaa urheilukenttää vastapäätä. Tappajaetanoita löytyy Ylästöstä myös muualta.

Ethän liiskaa jalkakäytävälle

Espanjansiruetanan erittämä lima voi sisältää ihmisille ja kotieläimille haitallisia bakteereja. Espanjansiruetana voi myös toimia väli-isäntänä ns. sydänmadolle joka on koirille haitallinen. Niitä ei siis kannata liiskata jalan alle; kengänpohjissa ja eläinten tassuissa niiden munat ja pöpöt leviviävät laajemmalle alueelle.

Osallistu torjuntatalkoisiin

Asukkaiden apua tarvitaan espanjansiruetanoiden leviämisen estämiseen:  

  • etanat kerätään suojahansikkaat kädessä
  • lopetetaan mahdollisimman nopeasti, esim. leikkaamalla saksilla pää halki sarvien välistä pituussuunnassa
  • kuolleet etanat laitetaan hyvin pakattuna sekäjätteeseen
  • jos löytyy omalta pihalta, kannattaa nurmikko pitää matalaksi leikattuna

Etanat voidaan lopettaa myös esim. laittamalla ne kiehuvaan veteen yksitellen tai tainnuttamalla alkoholilla. Lisää tietoa aiheesta vieraslajit.fi.

Samannäköistä ukkoetanaa ei pidä tappaa!

Suomen luontoon kuuluvan harmittoman ukkoetanan erottaa tappajaetanasta parhaiten hengitysaukon sijainnin perusteella: Ukkoetanalla hengitysaukko on kilven takaosassa. Espanjansiruetanalla se on kilven etuosasa. Harjaetanoihin kuuluvalla ukkoetanalla on selän takaosassa pieni harja. Lisätietoa tunnistamiseen vieraslajit.fi/espanjansiruetanan tunnistaminen.

Ukkoetana
Ukkoetana
Espanjansiruetana
Espanjansiruetana

Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen tiedote